Olihně nebo také kalamáry můžeme koupit v internetových obchodech, ale dají se sehnat i v Makru. Dnes už se tyto potraviny shánějí snadněji než dříve. Nemusíte si lámat ani hlavu s tím, že jsou mražené. Všechny kalamáry i ty v obchodech čerstvé jsou původně na moři zmrazené. Doporučujeme však šetrně rozmrazit. Ať vás ani nenapadne mikrovlnná trouba :-) Hezky pomalu v lednici do druhého dne a v původním obalu.
Ingredience
2 kg olihně (kalamárů)
Marináda
2 citrony (šťáva)
4-5 stroužků česneku
1 svazek čerstvé petrželky
1,5-2 dcl domácího panenského olivového oleje
1-2 snítky čerstvého tymiánu (tymiánu)
Postup
1. Připravíme si marinádu z domácího olivového oleje, citronové šťávy, na jemno nasekané petrželky, nahrubo nakrájeného česneku, nasekaných snítek tymiánu, soli a pepře. S kombinací koření můžete experimentovat, někdo používá i rozmarýn, vavřín nebo šalvěj, ale my pracujeme pouze s petrželkou, česnekem a tymiánem.
2. Chobotnice by se měla očistit, tělo oddělit od chapadel, odstranit centrální kost a vnitřnosti, odstranit oči a ústní otvor z chapadel. Opláchněte je pod tekoucí vodou a vložte do cedníku, aby dobře odkapaly.
3. Dejte je do připravené marinády alespoň na 1 hodinu, lépe a déle, pokud máte čas.
4. Olihně z marinády dejte na nahřátý gril a nechte je zvolna opekát 5-10 minut, podle velikosti olihně - ale ne moc dlouho, protože pak ztvrdnou, jen jednou otočte a potřete marinádou několikrát během procesu vaření.
5. Sundáme z grilu do nádoby s poklicí a zalijeme zbylou marinádou. Olihně pustí ještě trochu vlastní šťávy.
Servírování
Podáváme ještě teplé jinak ztuhnou a odstátí mohou ztvrdnout. Jako přílohu můžeme grilovanou zeleninu, hranolky nebo také bramborovou kaši či jen tak s kouskem dobrého pečiva.
Kalamáry moc nesolíme, do marinády dáme jen špetku soli, podle chuti opepříme.
Pokud máte rádi pikantní, můžete do těla chobotnice vložit nakrájenou chilli papričku a upéct je tak, ale pozor je to variace, kterou ne každý přijme a vlastně pálivost chilli tak trochu maskuje pravou chuť :-)
Užijte si se sklenkou dobrého vína.
Dobar tek!
Dobrou chuť!