Sépie je blízkým příbuzným olihní, ale na rozdíl od nich má vápenitou schránku, kterou je potřeba z těla vždy odstranit. Chovatelé drobných zvířat ji mohou znát jako sépiovou kost, která je bohatým zdrojem vápníku pro jejich mazlíčky. Typickým rysem tohoto receptu je černá barva (inkoust). Tato ingredience je součástí receptu a bez ní by to vlastně nebylo černé rizoto :-) V Chorvatsku se sépie prodávají i se sáčkem inkoustu proto pozor pokud si je přivezte sebou, abyste při očišťování nepropíchli sáček. Sépiové barvivo se dá již běžně koupit na internetu. V případě mražených sépií šetrně rozmrazujte v lednici stejně jako jsme si představili v receptu na grilované olihně.
Ingredience
600-700 g očištěné sépie
1 cibule
3-4 stroužky česneku
100 ml bílého vína
sépiové barvivo (inkoust)
1 kostka másla
80-100 g rýže na rizoto na osobu
rybí a zeleninový vývar
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
petržel
strouhaný parmazán
olivový olej
Postup
1. Sépie omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli, česnek a petrželku nasekáme nadrobno.
2. Cibuli orestujeme na olivovém oleji do zlatová a přidáme česnek. Lehce zarestujeme a přidejte sépii. Přidáme sůl, pepř a vaříme 15-20 minut na mírném ohni; často mícháme. Poté zalijeme bílým vínem, necháme odpařit alkohol a podlijeme trochou rybího vývaru. Vaříme, dokud sépie nezměkne.
3. K změklé sépii přidáme rýži a stále mícháme, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu. Poté podlijeme trochou horkého vývaru a za stálého míchání povaříme. Podléváme trochou vývaru, kdykoli ho rýže vypije. V polovině vaření rýže přidáme petrželku a černý pepř rozmíchaný v trošce vody. Rýže musí být uvařena al dente. V případě potřeby ještě dosolíme a opepříme. Ke konci by rizoto nemělo být ani suché, ani tekuté, ale řekněme zrnitá směs.
4. Když je rýže hotová, vmícháme kostku másla. Intenzivně mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Odstraníme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty odpočívat.
Servírování
Rizoto na talíři přelijeme trochou olivového oleje.
Podáváme s čerstvě nastrouhaným parmazánem.
Dobar tek!
Dobrou chuť!